Кулінарія

Смажені пиріжки з картоплею (простий рецепт дріжджового тіста без ваг і мірної склянки)

Покажу дуже простий спосіб приготування дріжджового тіста на молоці, для нього ніякі ваги і мірні склянки не потрібні. Тісто відмінне, воно не липне до рук, робочої поверхні і качалці (борошном тісто не присипаючи). При смаженні пиріжків олія не горить, так як на пиріжках немає борошна. Ще покажу, як готую дуже смачну картопляну начинку. Відмінне тісто, прекрасна начинки і в підсумку виходять чудові пиріжки, які можна випікати в духовці або смажити на сковороді. Сьогодні будуть смажені пиріжки.

Порції 20 шт.

Час підготовки 2 години Час приготування 30 хвилин

Інгредієнти

Для тіста:

  • 3 чашки борошно
  • 1 чашка молоко
  • 1 шт. куряче яйце (велике)
  • 4 ст. л. рослинне масло (+ для сковороди)
  • 1 ст. л. цукор
  • 2 ч. л. дріжджі швидкодіючі)
  • 1 ч. л. сіль

Для начинки:

  • 800 г картопля (очищений)
  • 1 шт. ріпчаста цибуля
  • 2 ст. л. сметана
  • 2 ст. л. рослинне масло
  • за смаком мелений перець

Інструкції

1. Молоко і борошно заміряємо звичайної чашкою для чаю. Обсяг таких чашок становить 320-350 мл (у мене чашка об’ємом 325 мл). Борошно відправляємо в миску, додаємо сухі дріжджі, сіль і цукор. Перемішуємо.

2. Розбиваємо яйце.

3. Вливаємо тепле молоко (1 стакан) і рослинне масло.

4. Замішуємо тісто спочатку ложкою, а потім рукою 5 хвилин. Тісто еластичне, не липне до рук і мисці. Округляємо його в кульку, накриваємо і залишаємо на столі на 1-1,5 години.

5. Поки тісто піднімається, нарізану цибулю обсмажуємо в олії. Картоплю відварюємо (з сіллю), рідина з нього зливаємо і мнемо товкачиком. Додаємо обсмажені цибулю, сметану і перець.

6. Перемішуємо і начинка готова. Вона виходить ніжна, за рахунок сметани набуває приємний вершковий смак, смажену цибулю теж дає відмінний смак.

7. Як тільки тісто добре підніметься, починаємо з ним працювати. За часом може зайняти близько 1,5 години, залежить від температури на кухні. Виходить 1 кг тіста.

8. Ділимо тісто на 20 частин і округляємо. Борошно не потрібно, так як тісто не липне до рук, поверхні і качалці. З тестом приємно працювати. Розкачуємо кульки в коржики і додаємо картопляну начинку (1 ст. л. з великою гіркою).

9. Защипуємо караючи коржів, пиріжки перевертаємо і притискаємо долонею. Виходять досить великі пиріжки. Залишаємо на 10 хвилин.

10. У сковороді розігріваємо велику кількість масла. Верх пиріжків протикаємо виделкою і викладаємо в масло (у мене сковорода діаметром 26 см, вміщується 4 пиріжка). Смажимо, поки нижня сторона не стане коричневою. Вогонь трохи вище мінімального.

11. Потім пиріжки перевертаємо і знову смажимо, поки нижня сторона не зарум’яниться. За рахунок того що на тесті немає борошна, масло не горить. У цьому маслі можна смажити все пиріжки.

12. Готові пиріжки з картоплею відразу подаємо на стіл. Вони красиві, апетитні, неймовірно ароматні і смачні. У них тонке тісто і багато начинки.