Смажені пиріжки з картоплею (простий рецепт дріжджового тіста без ваг і мірної склянки)
Покажу дуже простий спосіб приготування дріжджового тіста на молоці, для нього ніякі ваги і мірні склянки не потрібні. Тісто відмінне, воно не липне до рук, робочої поверхні і качалці (борошном тісто не присипаючи). При смаженні пиріжків олія не горить, так як на пиріжках немає борошна. Ще покажу, як готую дуже смачну картопляну начинку. Відмінне тісто, прекрасна начинки і в підсумку виходять чудові пиріжки, які можна випікати в духовці або смажити на сковороді. Сьогодні будуть смажені пиріжки.
Порції 20 шт.
Час підготовки 2 години Час приготування 30 хвилин
Інгредієнти
Для тіста:
- 3 чашки борошно
- 1 чашка молоко
- 1 шт. куряче яйце (велике)
- 4 ст. л. рослинне масло (+ для сковороди)
- 1 ст. л. цукор
- 2 ч. л. дріжджі швидкодіючі)
- 1 ч. л. сіль
Для начинки:
- 800 г картопля (очищений)
- 1 шт. ріпчаста цибуля
- 2 ст. л. сметана
- 2 ст. л. рослинне масло
- за смаком мелений перець
Інструкції
1. Молоко і борошно заміряємо звичайної чашкою для чаю. Обсяг таких чашок становить 320-350 мл (у мене чашка об’ємом 325 мл). Борошно відправляємо в миску, додаємо сухі дріжджі, сіль і цукор. Перемішуємо.
2. Розбиваємо яйце.
3. Вливаємо тепле молоко (1 стакан) і рослинне масло.
4. Замішуємо тісто спочатку ложкою, а потім рукою 5 хвилин. Тісто еластичне, не липне до рук і мисці. Округляємо його в кульку, накриваємо і залишаємо на столі на 1-1,5 години.
5. Поки тісто піднімається, нарізану цибулю обсмажуємо в олії. Картоплю відварюємо (з сіллю), рідина з нього зливаємо і мнемо товкачиком. Додаємо обсмажені цибулю, сметану і перець.
6. Перемішуємо і начинка готова. Вона виходить ніжна, за рахунок сметани набуває приємний вершковий смак, смажену цибулю теж дає відмінний смак.
7. Як тільки тісто добре підніметься, починаємо з ним працювати. За часом може зайняти близько 1,5 години, залежить від температури на кухні. Виходить 1 кг тіста.
8. Ділимо тісто на 20 частин і округляємо. Борошно не потрібно, так як тісто не липне до рук, поверхні і качалці. З тестом приємно працювати. Розкачуємо кульки в коржики і додаємо картопляну начинку (1 ст. л. з великою гіркою).
9. Защипуємо караючи коржів, пиріжки перевертаємо і притискаємо долонею. Виходять досить великі пиріжки. Залишаємо на 10 хвилин.
10. У сковороді розігріваємо велику кількість масла. Верх пиріжків протикаємо виделкою і викладаємо в масло (у мене сковорода діаметром 26 см, вміщується 4 пиріжка). Смажимо, поки нижня сторона не стане коричневою. Вогонь трохи вище мінімального.
11. Потім пиріжки перевертаємо і знову смажимо, поки нижня сторона не зарум’яниться. За рахунок того що на тесті немає борошна, масло не горить. У цьому маслі можна смажити все пиріжки.
12. Готові пиріжки з картоплею відразу подаємо на стіл. Вони красиві, апетитні, неймовірно ароматні і смачні. У них тонке тісто і багато начинки.