Кулінарія

Окрошка з ковбасою (класична на квасі)

Наприклад, у цьому холодному супі в давнину використовувалися дрібно нарізані м’ясні або рибні продукти. У сучасному світі, в цілях економії часу, що часто ці інгредієнти замінюють на ковбасу. Так само основною родзинкою було додавання слив солоних. Квас для заправки супу використовували спеціальний «білий», приготовлений на житньому борошні.

Окрошка – страва сезонне, дуже легке. Відмінно освіжить в жарку погоду, в теж час заповнюють шлунок і додасть сил. Перед тим як почнете готувати, велику увагу зверніть на якісне очищення овочів. Адже ці інгредієнти не проходять теплообработку.

Окрошка з ковбасою і свіжим огірком на квасі – класичний рецепт

Це найулюбленіший рецепт у нашій родині. Блюдо виходить хрустким, освіжаючим, прохолодним – те, що потрібно в жарку погоду. Відмінний холодний суп!

Перед приготуванням сирі овочі замочіть на 30 хвилин у холодній воді. Так ви позбавите їх від нітратів.

Інгредієнти:

  • Квас – 2л.
  • Картопля – 3шт
  • Докторська ковбаса – 300гр
  • Яйце – 3шт
  • Огірок – 2шт
  • Редис – 6шт
  • Сметана 15% – 150гр
  • Зелена цибуля – 1пуч
  • Кріп – 1пуч

Крок 1. Картоплю відварити в мундирі. Для цього промитий картоплю кладемо в каструлю і заливаємо його холодною водою. Доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь і варимо до повної готовності. Перевірити на готовність бульби можна за допомогою ножа або дерев’яної шпажки. Якщо вона проходить легко – значить можна знімати з вогню. Готову картоплю остудіть.

Крок 2. Паралельно з картоплею відваріть яйця круто. Щоб яйця не переварилися дайте покипіти 1 хвилину. Після чого варіть на невеликому вогні 7-8 хвилин. Так білок збереже свою ніжність і не буде гумовим, а жовток сухим. Після варіння покладіть яйця в холодну воду, це дозволить їх легко очистити.

Крок 3. Займемося нарізкою підготовлених інгредієнтів. Знімаємо шкірку у картоплі і нарізаємо його невеликими кубиками однакового розміру.

Крок 4. Ковбасу ріжемо так само як і картоплю. Віддаю перевагу для окрошки саме Докторську. На мій смак вона досить ніжна і не перебиває запах і смак інших інгредієнтів. Любителі копченостей можуть сміливо використовувати будь-які мисливські ковбаски, також підійдуть сирокопчені або варено-копчені вироби. Відмінно поєднується шинка.

Якщо ви великий противник різних ковбасних виробів, то легко можете замінити її на відварне м’ясо, язик, або взагалі виключити цей інгредієнт (що дуже актуально для вегетаріанців)

Крок 5. Яйця очищаємо від шкаралупи і ріжемо. Взагалі, прагнете до того, щоб усі інгредієнти були нарізані однаково.

Крок 6. У огірків зрізаємо кінчики, при бажанні можете видалити шкірку, так як буває, що вона гірчить. Подрібнюємо кубиком.

Крок 7. Редис ріжемо півкільцями, якщо плід досить великий, то чверть-кільцями. Знаю, що не всі люблять редис, і звичайно, ви можете його виключити з інгредієнтів. Але тут не втримаюся і скажу пару слів про цей чудовий овоч. Цей коренеплід багатий мікроелементами і вітамінами (фосфор, залізо, кальцій, C, вітаміни групи B, PP) Особливо корисний хворим анемією і відмінно зміцнює імунну систему людини, бореться з набряками.

Крок 8. Подрібнюємо зелений лук. Іноді в приготуванні використовують цибулю ріпчасту. Але, на мій смак, він додає зайву гіркоту і гостроту.

Крок 9. Шаткуємо кріп.

Крок 10. Тепер коли всі інгредієнти готові збираємо окрошку в глибокій ємності і перемішуємо.

Я ніколи не заливаю окрошку квасом відразу. Зберігаю в холодильнику у вигляді «салату». Заправляю вже саме перед подачею на стіл окремо в тарілках. Вважаю, що такий вид зберігання найбільш правильний, так інгредієнти можуть зберігається в холодильнику набагато довше. При подачі на стіл заливаємо суп квасом і додаємо сметану.

Як приготувати квас для окрошки в домашніх умовах

Звичайний напій, який продається в магазинах для даного холодного супу не підходить. Іноді в продажу можна знайти білий квас, але у нас в місті зустрічається вкрай рідко. Є відмінний варіант приготувати цей напій самостійно.

Свіжий квас, приготований спеціально для окрошки, безсумнівно, краще ніж магазинний варіант. Адже, готуючи будинку, ми не використовуємо ніяких додаткових консервантів, а тільки натуральні інгредієнти.

Для квасного сусла:

  • Кипляча вода – 1л
  • Неферментований Солод – 80 гр
  • Цукор – 7 – 10 ст. л.
  • Коріандр – ½ ч. л.
  • Кмин – ½ ч. л.

Для квасу:

  • Квасне сусло
  • Житня закваска – 4-5 ст. л
  • Родзинки – 1ст. л
  • Питна вода кімнатної температури – 2 л.

Спосіб приготування:В ємність об’ємом 1 літр потрібно висипати солод. Для отримання напою білого кольору потрібен саме неферментований. На ферментированном продукті ви отримаєте темний бурштиновий кольори. Змішуємо його з цукром, коріандром і кмином.

Готову суміш заливаємо киплячою водою, перемішуємо. Накриваємо посуд щільною кришкою і даємо настоятися 2 години. Коли буде готове сусло, переливаємо його в більш глибоку посуд об’ємом не менше 4 літрів.

Додаємо родзинки і житню закваску. Перемішуємо і наливаємо питну воду. Накриємо посуд марлею і залиште на добу.

На наступний день процідіть рідину в чистий посуд і дайте настоятися в холодильнику.

Такий квас можна використовувати не тільки як заправку в окрошці, але і як освіжаючий напій додавши в нього трохи цукру.

Якщо немає бажання возитися з домашнім квасом, то уважно вибирайте його в магазині з невеликим вмістом цукру.

Наостанок хотілося б поділитися парою секретів, завдяки яким страва стане ще більш смачним:

  • Перетріть зелень з сіллю. Таким чином вона виділить більше соку і зробить окрошку більш ароматною.
  • Для любителів погостріше допустимо додати в суп тертий хрін або гірчицю.
  • Щоб блюдо залишалося холодним як можна довше додайте в тарілку пару кубиків льоду.
  • Для більш насиченого смаку варені жовтки відокремте у яєць, гарненько їх перетріть і змішайте з квасом, яким ви будете заправляти блюдо
  • Пам’ятайте, що овочів і м’ясної складової в супі повинно бути 1:1
  • Дієта не привід відмовлятися від цього блюда. Просто замініть ковбасу на маложирное м’ясо, а квас на знежирений йогурт.
  • Варіть картоплю тільки в мундирі, очищений відвареної бульба дасть не дуже приємний смак, пухку консистенцію.
  • Часник краще виключити. Його смак і запах буде досить різким і переб’є інші аромати. Виняток – його зелені пагони.
  • Окрошка – хороший привід для експериментів, замість свіжих огірків можна додати солоний, або квашену капусту і навіть мариновані гриби.
  • Заправленному дайте супу настоятися перед подачею 15-20 хвилин, так всі інгредієнти обміняються смаками між собою.

Я впевнена, що майже в кожній сім’ї є свій улюблений рецепт окрошки. Хто любить її на сироватці, хтось на кефірі, на мінеральній воді. Але об’єднує ці рецепти єдина думка, що це один з найбільш улюблених існуючих холодних супів.