Город

Чотири великоплідних універсальних томатів

Зазвичай рибалки завжди хваляться розмірами свого улову, і навряд чи знайдеться томатовод, який не любить великі томати. Зазвичай всі великі помідори відрізняються цукрових м’якоттю, приємним смаком, особливо яскравим томатним ароматом. Всі великоплідні сорти дуже м’ясисті, такі томати називаються БІФ-томатами, і в основному вони мають повторного висіву. У м’якоті БІФ-томатів найбільший вміст цукрів, сухих речовин, провітаміну А і лікопіну.

Раніше такі томати зазвичай вирощували в теплицях, так як вони були всі високорослі, і могли дати повноцінний урожай тільки в тепличних умовах. Зараз же ринок великоплідних томатів дуже великий, і навіть не володіючи теплицею ви можете підібрати великі сорти для вирощування у відкритому грунті. А також багато універсальних сортів, які підходять і для теплиць, і для відкритого грунту. І в цій статті хочу представити чотири сорти, які дуже “пластичні”, тобто ці помідори можна вирощувати і там, і там, і в гарячому, і в холодному кліматі.

Це середньоранній рослина, від сходів до початку плодоношення 110-115 днів. За типом росту відноситься до индетерминантним сортам. У теплиці кущ виріс вище 2,4 метрів, а коли рослина досягла стелі, я його пріщіпнула. Рослина сильна, міцна, стебла товсті. Листообразование середнє, але листя дуже довгі і всі дивляться в сторони. З-за цього кущ займає багато місця.

На кожному стеблі формуються повноцінні складні кисті. В кисті зав’язується від 3 до 6 плодів.

Помідори округло-кубовидної форми, великі, червоно-рожевого кольору. Дуже добре кріпляться до плодоніжки, і навіть при повному дозріванні не обсипаються. А ось збирати їх потрібно вчасно, інакше коли помідори перестигають – вони лопаються. Також у деяких великих томатів біля плодоніжки утворилися тріщини, які по мірі зростання помідора зарості пробковою тканиною. Смакові якості від цього не постраждали, а от зовнішній вигляд зіпсувало.

Виробник в характеристиці заявив масу томатів 150-200г, окремі плоди до 400г. І мої томати всі очікування виправдали – виросли великі від 300 до 388г. Дрібних томатів майже не було.

Помідори солодкі, м’ясисті, насіння мало. Дуже тонка шкірка. Томат салатного призначення, смакує у салатах та нарізці. Відмінно підходить для приготування соку, кетчупу, пасти. А також можна використовувати для зимових салатів.

Томат ранньостиглий, від сходів до дозрівання перших плодів 110-115 днів. Рослина індетермінантна, виростає більше 2-х метрів. Кущ дуже потужний, стебла товсті, листя великі і досить довгі. На рослині постійно утворюються пасинки, які потрібно вчасно видаляти.

Кисті формуються через 2 листа, в кожній кисті по 3-5 плодів. І на побічну пасинке також формуються повноцінні кисті. Томати виростають все дуже великі, не залежно від того, де вони росли – на нижніх або верхніх кистях. Середня вага помідорів становив 600-800г. Але якщо нормувати кількість зав’язей в кисті і залишати 1-2 плоду, то можна отримати і гіганти масою до 1 кг і більше.

На розрізі більше шести насіннєвих камер, але вони не великі, всі заповнені м’якоттю. Насіння мало! Смак м’який, некислий, дуже приємний яскравий аромат. М’ясисті, соковиті, але не водянисті, на зламі цукрові. Стінка помідора приблизно 4-5 мм, шкірочка середньої щільності, ніяких жорстких включень немає.

Сорт середньоранній, від сходів до першого врожаю 100-110 днів. Це рослина детермінантні, тобто з обмеженням точки зростання. У відкритому грунті помідор виростає до 1м. Я ж висаджувала в полікарбонатну теплицю, і томат виріс до 1,8 м. Зростання центрального стебла зупиняється після утворення 4-6 кистей.

На кожному стеблі зав’язуються повноцінні кисті. Побічний пасинок (другий стебло) я залишила під першою квітучої пензлем. Стебла томату не потужні, середньої товщини, вони вимагають обов’язкової підв’язки до опори, так як плоди формуються всі великі і стебло під вагою може обламати.

Кисті швидко формуються як на головному стеблі, так і на бічному втечу. Суцвіття формуються через 1-2 аркуша. У кожній кисті від 3 до 6 плодів, різної форми: серцеподібні, ниркоподібні, округлі і навіть плоско.

Плоди середньої щільності, шкірка теж середньої щільності. На розрізі томати дуже м’ясисті і соковиті, але не водянисті. Томат містить більше шести насіннєвих камер, насіння середня кількість і за розміром вони досить дрібні.

Вага помідорів від 300 до 500г. Хоча на нижніх кистях деякі плоди можуть бути 700-800г. Смак плодів насичений, в міру солодкий, легка кислинка тільки збагачує смакові якості. Основне призначення томату – салатне.

Це ранньостиглий сорт (110-115 днів). Сама назва обіцяє дуже смачний, солодкий і великий помідор. Так воно і вийшло! Всі заявлені характеристики сорту повністю співпали, за винятком висоти куща. Мій БІЗОН досяг 1,8 м (хоча у виробника було заявлено, що це рослина детермінантні 80-100см).

Кущі досить потужні і розлогі, а ось облистяність середня. Невелика кількість листя не закриває дозрівають помідори. Тому вони отримують багато сонячного світла, і до моменту дозрівання встигають накопичити велику кількість цукрів.

Стебла міцні, середньої товщини. Перша плодова кисть закладається над 6-7 листом. Наступні формуються через 1-2 аркуша. Складні суцвіття, в кисті утворюється від 3 до 5 важких плодів. Тому рослина вимагає ґрунтовної підв’язки кожного стебла, а в деяких випадках потрібно і окрема підв’язка кисті. Всі томати виростають по 250-350г, а самі перші плоди можуть бути 600-800г.

На розрізі томат багатокамерний (більше шести камер). Камери не порожні, вони заповнені м’якоттю. Насіння мало. М’якоть м’ясиста, на розломі цукрова, соковита, але не водяниста. На смак солодко-кислі з насиченим томатним ароматом. Шкірочка середньої щільності, не товста. Повністю дозрілі помідори зберігаються не дуже довго, їх краще всього відразу використовувати на їжу в салати, а також переробляти в зимові заготовки.