Зелень в домашніх умовах: вирощую з осені до весни без фитоламп
У кого руки сверблять вже пізньої осені або ранньої зими щось виростити? Може, змістимо акценти з нещасних, витягивающихся на підвіконні сіянців квітів, на вітамінну зелень?
У нас тільки земля покрилася снігом, а вже хочеться чогось зелененького і свіжого. Вранці 1 листопада було близько нуля, виноград вкрили, а до вечора його вже снігом замело. Вчасно встигли. 3 листопада, вранці, вже -15.
Тепер у моєму розпорядженні тільки підвіконня, активно ними користуюся. Жодних фитоламп не використовую.
Виріс зелений лук
Для вигонки пера взяла те, що викинути треба було. Садила під зиму шалот. А найдрібніший сіянку, майже порожній під сорочками, підгнилий посадила в свій улюблений парничок.
Тримала на кухонному вікні. На дні в касетах тільки вода з-під крана і більше нічого. Цей лук вже перший раз общипанний, збираю другий урожай.
Мало, але дві порції солянки прикрасити вистачило.
Більше неправильного сіянки немає, і свій лук ріпчаста вже з’їли. Треба розвивати город в цьому напрямку – збільшити посадки цибулі. Напевно, навесні посію чорнушку, щоб був свій севок і для посадки, і для вигонки зелені.
Вигонка кореневої петрушки і інших коренеплодів
Петрушка наступна на черзі. Шкодую, що мало посадила навесні.
Майже всю кореневу петрушку з’їли, у холодильнику залишилася пара корінців. Їх посаджу в горщик ближче до Нового року або після нього. Поки вистачає запасів замороженої зелені петрушки.
Точно так само можна посадити для вигонки кореневої селера і навіть не цілком, а верхню частину з плічками від великих коренеплодів.
Підходить для вигонки і буряк, її листя можна їсти, замість мангольда. Так, будь-які дрібні коренеплоди, які погано зберігаються до весни, можна увіткнути в горщики і ящики на зелень.
Мікрозелень
У минулому році з коментарів дізналася про існування проращивателя насіння. Спасибі! Негайно пішла і купила. Більшість читачів мене не зрозуміли: навіщо я купила зайве пристрій. Для пророщування насіння воно не вигідне, а мої фрази про мікрозелень повз очей пропускали.
А я купила для мікрозелені! Але вона ще не популярна серед садівників, тому і не зрозуміли.
Є мій докладний звіт: що і як я вирощувала, їла, як на смак і інші нюанси.
Зараз знову приходить пора діставати і запускати мій пророщувач. Світло для отримання мікрозелені абсолютно не потрібен. Чим зеленіша проростки, тим грубіше.
Самі солодкі, ніжні, соковиті ті, що ще не встигли набратися хлорофілу. Але я люблю зелень зелену, тому пророщувач тримала на вікні. В цьому році спробую поставити подалі від світла.
Якщо теж захопитеся микрозеленью, спочатку вивчіть матчастину. Проростки не всіх рослин можна їсти, деякі отруйні. Магазинні насіння для посіву в грядки можна пророщувати для їжі проростків, вони можуть бути оброблені хімією. Краще брати свої або спеціальні з написом “мікрозелень”.
Здається, що мікрозелені виростає мало, але коли почнете їсти, не будете встигати. У мене так було. Справа в тому, що вона дуже швидко переростає, треба мати завжди апетит, щоб її з’їсти.
Ранні посіви на зелень в горщики
Вже в січні можна сіяти всяку зелень насіння в горщики з ґрунтом і тримати на світлому підвіконні: редис, гірчицю, петрушку і т. д. Сходи без підсвічування витягуються, лягають. Тут я їх зрізаю і на бутерброди.
У минулому році так прорідила, залишила в горщиках по 2-3 рослини. День збільшувався, світла на вікнах додавалося. У лютому ці витягнулися і полеглі рослини почали відрощувати нормальні листя і розетки, і я їх ще раз з’їла.
До речі, ось так, з підвіконня, вдається з’їсти гірчицю вперед блішок, не дірявий, а красиву.