Город

«Добродію» з італійськими коренями

Кабачок – постійний житель аматорських городів. Ця культура вдало поєднує в собі скоростиглість, урожайність і невибагливість у догляді.

Не меншою прихильністю овочівників користуються і цукіні, який з точки зору ботаніки є такою ж різновидом твердокорой гарбуза, як і кабачок.

  • З біологічної точки зору, кабачок і цукіні – це одне і те ж. Якщо кабачок веде назва від українського або тюркського слова «шинок», то етимологія слова цукіні сходить до італійського терміну «zucca». Таким чином, цукіні – це просто сортотип кабачка, виведений італійськими селекціонерами.

«Добродію» – ранньостиглий високоврожайний сорт кабачків для відкритого грунту, період від сходів до початку плодоношення 35-50 днів. Рослина кущова, компактна. Плід циліндричний, ребристий біля основи світло-зеленого забарвлення. Довжина кабачка 15-18 см, маса досягає 0,5-0,6 кг М’якоть плоду кремово-біла.

Біологічні особливості: віддає перевагу родючим супіщані і суглинисті грунти, добре заправлені органічними і мінеральними добривами. Кабачки висаджують на добре освітлених ділянках, захищених від вітру. Для отримання раннього врожаю перший час рекомендується користуватися плівковим укриттям, щоб захистити паростки від нічних заморозків.

Сорт стійкий до умов середовища і хвороб, середньо уражується борошнистою росою та бактеріозом, слабо гнилями плодів. Універсального використання.

Як посадити

Висадка проводиться у відкритий шар грунту. Можна використовувати як заздалегідь підготовлену розсаду, так і застосувати висадку насінням. Посів на розсаду здійснюють у квітні, висадження в грунт – в травні-червні. Посів безпосередньо в грунт в кінці травня – червні. Схема посадки 60×60 див.

Грунт зволожують, при необхідності додають туди мінеральні, органічні добрива. Хороший урожай рослина дасть при розташуванні на родючих суглинистих і супіщаних грунтах. Необхідно розташовувати розсаду на ділянках, де достатньо світла, а вітер не зашкодить пагони.

Вирощування

Кабачки «Пане» вимагають помірного поливу, трохи підживлення за умови, що проведена висадка на родючі землі. Кабачок цього сорту схильний до ураження борошнистою росою та бактеріозом. Є мала ймовірність виникнення плодової гнилі. Тому варто час від часу проводити обробку хімічними речовинами для захисту від захворювань.

Збір врожаю

Кабачок починає плодоносити через 35-50 днів після появи сходів. Збір плодів може тривати до кінця вересня, в залежності від погоди і часу висадки. Маса врожаю, який можна зняти з моменту початку плодоношення до засихання рослин коливається від 15 до 27 т/га.